Wednesday 8 August 2012

::Pizza Sardin::

untuk doh:

✿3 cawan tepung gandum atau tepung superfine atau tepung berprotein tinggi

✿1 cawan susu suam

✿2 sudu kecil gula

✿setengah peket yeast mauripan

✿(cara2 buat doh ada juga dalam resipi yang kita dapat bila beli mauripan yeast

bahan untuk topping:

✿1 tin kecil sardin (tuna pun boleh juga)

✿1 labu bawang besar di hiris

✿1 tin cendawan butang

✿keju parut atau keju slice di siat-siat

✿nenas kiub jika suka

✿sedikit oregano

✿garam dan gula secukup rasa

✿sedikit pepper, white or black ikut suka

Cara-cara

✿untuk buat doh, kacau gula dan yeast didalam susu suam. biarkan hingga berbuih

✿tuang kedalam tepung, dan uli tepung hingga menjadi doh yang licin

✿tutup doh dengan tuala basah dan biarkan selama 1/2 jam hingga 45 min

untuk topping:

✿tumis bawang besar, masukkan sardin dan kacau hingga sardin hancur

✿tabur sedikit oregano

✿rasakan garam dan gula serta pepper

✿gaulkan separuh daripada cendawan butang

✿doh yang telah dibiarkan tadi, ditumbuk2 untuk buang udara, dan di canai ikut saiz pizza pan

✿ratakan sardin tadi diatas doh

✿tabur separuh lagi sendawan butang dan nenas

✿taburkan keju

✿bakar dalam oven selama kira2 30 min pada suhu 180-190 darjah C

✿jika suka, boleh tambah topping dgn capsicum, olive..dll

Lepas ni xperlu perlu pergi ke PIZZA HUT lagi...^^

No comments:

 photo left.png  photo right.png  photo pink_heart.png