Thursday, 20 December 2012

~Cara nak Hack fb Orang~

Jeng!Jeng!...haaa...orang yang tengah bace ni mesti ada niat nak hack fb bf,gf or musuh dia kan...ahaaa!xbaik tau...xpelah,skang acik nak bagi taw..macam mane cara nak menggodam fb orang...


Kali ini kita berkongsi cara dan tips untuk mengetahui Pasword Facebook rakan-rakan anda. Dah bersedia semua?. Okey jom kita pelajari kaedah-kaedahnya

Ada beberapa cara yang boleh anda lakukan untuk mengetahui password teman anda:

1. Tanya sendiri kepada teman anda apa password facebooknya, jika dia memberitahu bererti anda beruntung dan teman anda itu ‘bangang!’

2. Di saat teman anda ingin login di facebook, cepat intip password yang dia tulis tanpa pengetahuannya , jika kantoi – risiko anda.

3. Pergilah ke tempat yang boleh mengajar anda untuk membaca fikiran orang lain agar anda dapat membaca fikiran orang itu di saat dia menulis password untuk login facebook.

4. Ancam dengan menggunakan senjata ke teman anda / orang lain agar dia memberitahu passwordnya, jika dia report polis, itu tanggung jawab anda.

5. Pergilah ke dapur anda untuk mengambiL pisau atau meminum ubat lipas agar anda cepat mati, kata orang-orang kalau orang sudah mati, roh dia mengetahui semuanya, jadi anda boleh mengintai passwordnya dengan mudah. Lagi sekali risiko anda tanggung sendiri- jangan cari aku nak cekik dah la.

6. Kalau semua cara di atas tidak berhasil, maka anda kurang beruntung dan loginlah di facebook anda sendiri kan senang, apakejadahnya nak login akaun facebook orang kan?

#okeng!selamat mencube!hahahaha...

Monday, 17 December 2012

Minggu Kelemasan Masa!

Assalamualaikum...minggu ni adalah minggu terakhir untuk semester 3 degree,yeah!yeah!...tapi satu benda perlu diharungi lagi iaitu EXAM fever..seriously badan memang terasa penat gara2 assignment untuk sem ni sahaja memerlukan modal yang banyak dan kerahan tenaga yang berlebihan..lepas je assignment submit terus sambung dengan exam..even,untuk semster ni ada study week,maybe acik tak balik kot..takot!!sempat ke nak study? itulah persoalan utama yang bermain2 dalam kepala otak ni..selama 14 minggu ni masih tercari-cari..YA ALLAH apa yang aku belajar ni selama 14 minggu!perhh!terok kot..dah parah sangat nieh...

btw,Acik akan cuba usaha dan kemudiannya tawakal..kadang2 bila kita diuji sebegini barulah kita sedar untuk lebih menghargai masa..so moral of the story, kita perlulah bijak untuk membahagikan masa asbab masa terlalu 'jeles' dengan kesenggangan masa tidur anda..hehe..anyway good luck kawan2 semua yang menduduki peperiksaaan..study smart dan jangan study hard sampai tak tidur ye...

p/s : untunglah sape yang dapat balik awal tuh,selamat pulang kerumah yerrrr....

::Pesanan Buat Diri::

Kadang-kadang ALLAH sengaja beri kesedihan kepada kita… untuk aper?kenapa perlu aku?sebab ALLAH tuh sayang sangat kat kamu,ALLAH rindu dengan kamu..DIA nak kamu berjumpa denganNYA mengadu denganNYA..Tapi Aku xmampu nak tanggung kesedihan tu sorang2?Ya ALLAH,kuatkanlah hati ku!..sebab tuh ALLAH menguji kamu,sebab DIA nak kamu tahu apa itu erti kesabaran dan apa yang dimaksudkan dengan keihklasan kita untuk menerima ujian yang mendatang..AMALINA..ingat ni,setiap apa yang terjadi,apa yang ALLAH uji keatas kamu..semuanya ada hikmah!banyak lagi ujian dihadapan kamu tuh..ALLAH kan pernah berjanji..bahawa DIA tidak akan menguji hambaNYA dengan ujian yang tidak mampu hambaNYA tanggung…SO,sebenarnya AMALINA kamu boleh dan mampu tanggung semua ni!kamu kuat..ingatlah AMALINA,bukan sengaja ALLAH lakukan semua ni untuk kamu,mungkin DIA nak kamu lebih TEKAL dan KUAT pada masa akan datang…

::Malaysian book of Record::

Assalamualaikum dan Salam Sejahtera…

Wahhh…kelas kau peah!masuk Malaysian book of Record..caiya lah!hihihi..hebat tak?hebat kan..boley tahan la…

Sebenarnya program ni adalah salah satu dari program UPSI yang dianjurkan oleh FAKULTI BAHASA DAN KOMUNIKASI..camne pulak acik ley terlibat ngan bende camni,nampak sangat acik ni orang penting..kan3?Oppss!terangkat bakul sendiri la pulak..Haaa..oleh kerana acik ni terlebih pandai dalam Bahasa Inggeris,untuk Semester 3 acik kene lah ambil ENGLISH LANGUAGE 2..subjek ni takdek jam kredit pon.. ENGLISH LANGUAGE 2 ni untuk student yang dapat BAND 1-2 mase MUET dulu..hahaha,terok kan?program ni bermula pada 14-15 Disember 2012..

Orite!kenape di katekan MALAYSIAN BOOK OF RECORD!pada mulanya sir hanya nak buat 12 jam jer,tapi bila mereka adakan meeting bersame pihak MBOR,mereka mencadangkan untuk buat lebih dari tu kerana 12 jam tu xder la nak pecah rekod sangat kan...setelah di informkan kepada sume student,bahawa 12 jam ditukarkan kepada 36 jam..aiyoo!mau terbeliak mata mereka2 semua...mase yang terlalu singkat untuk berlatih,tapi hasil kegigihan dan komitmen yang diberi oleh student2 lain..Alhamdulillah,36 jam meningkat kepada 39 jam!mase tuh terlebih..

"Longest non-stop Musical Performance" ni lah nama program kami..program ni mempunyai 6 segmen,antaranya persembahan lakonan,teater,choir,choral speaking,singing dan juga dancing..acik juz masuk choir,choral dan dancing jer..alamak ai!ayat jer tu yang tak tahan..letih kot tiap2 malam ada latihan..mase kami kene perform choir tu ley tahan lagi la coz mase tu baru pukul 12.00 a.m,tapi yang paling lawaknya..lirik dah la xhafal..lidah ni sampai terbelit-belit nak menyebut..adush!..mase choral speaking pulak..huh!paling tension..dah lah mase tu dah lewat,pukol 2.30 a.m lau tak silap..tajuk choral pulak bertambah..dengan tak praktis lagi..memang gelabah gila la..start ja perform,acik ni punye la semangat..dok teriak2 sampai anak tekak nak tercabut..perh!pedih tak terkata!settle jer choral..rase ringan dah beban tu...

tuuu...semangat tuh berlatih
Mase ni masing2 tengah berdebar..kami semua ada kat belakang stage..Almaklumlah..masing2 xngapal lirik lagu..

Malam tuh kami terpakse lah berkampung kat dewan untuk satu malam,tapi mane yang ade transport tu,mereka balik la..tapi enjoy jgak bile duduk ramai2,borak2..memang syok lah..kan?Ria Cumoot,dan Adik Muz!!

Untuk keesokan harinya,juz nak dancing jer..pastu SETTLE sumenye..

mereka yang sangat gila-gila
Before Perfome..sempat ag eyh!
Antara barisan Dancer terhebat!!

memang gila posing lah hampa semua ni...btw,dorang sume ni memang jeniz epy2 jer..tapi di sebalik epy2 ni ade berite buruk yang berlaku..nak tau tak aper?:(...

acik terpakse balik berselipar sebelah..xpasti lah orang nyorokkan selipar tu or terbuang...mak ai!orang kata acik ni saje jer nak curi perhatian orang..sebenarnya tak pon,memang selipar hilang sebelah..takper lah acik redha jer atas kejadian yang menimpa..Alhamdulillah semuanya berjalan dengan lancar

haaaa!inilah hasilnya..tak sia2 tau,even masing2 letih..tapi macam2 pengalaman yang kami dapat hasil daripada program ni...

tuuu..dia..masing2 menunjukkan muka puas..lepas dari segalanya,merdeka!rase sedey pulak nak berpisah ngan mereka2 ni..yelah,selalu gelak kitawe bersame2..aceceh!macam la nak p jauh2 pasni,hahaha..satu upsi jer pon..sweet memory with u all!!

Friday, 14 December 2012

::i luv 12/12/12::

hello followers and also viewers :).. updating my blog again!now,acik nak cerita apakah peristiwa y berlaku pade 12/12/12..perh!cantek siot tarikh tu..nak tahu kerana aper?kerana ini....

Yeaahh!MATLUTFI & ANWAR HADI..mereka ni adalah blogging dan juga vblog terkenal kat Malaysia tau..ade tak yang tak kenal..haaa!if korang tak kenal dorang,korang p kat utube juz type jer nama dorang ni,konpem akan kuar...^_^

Pg tu semayang subuh mmg lwat la,pukol 6.55 pg..alamak!mlasnye lah nak bangon mengantok...grrr,tingg!ya ALLAH arini ade SEMINAR TEKNOLOGI HIJAU &KESELAMATAN SIBER..aku mesti pergi,hahaha..seumur hidup bergelar ANAK KANDUNG SULUH BUDIMAN mean UPSI ni xpernah lagi nak pegi seminar2 sebegitu selagi bende tu tak diwajibkan untuk sume org...tp kali ni acik pergi seminar tu dengan rela hati..wahhh!hanya kerana kehadiran MATLUTFI dan ANWAR HADI...ada org ckap “ko ni acik,dorg tu bkan artis pon...”acik pon jwab la...”eeh..ko ni bkan snang taw nak jumpe ngan dorang ni,setakat kat utube tu jer wat per kan..ehem3..”mintak maaf kawan!kihkih...

Sampai jer kampus,terus menuju bangunan BE-LEARNING tingkat 5..masuk2 jer dalam DEWAN KONVENSYEN tu,aiyoyo!ramainye...dah la acik ni sorang2,tapi demi MATLUTFI & ANWAR HADI,hati ni mula berkata-kata..”acik..masuk jer,xyah nak mlu..”tarik nafassss.....huh!ok fine jlan terus mencari tempat yang mane kosong..lega da dapat duduk,tapi rase pelik sangat mase tu..aik!apesal la sebaris acik ni sume orang-orang tua jer..sekali tengok kertas yang bertampal kat atas meja tu,MASTER STUDENT...arrrgggghhh!biaq pi la..mlas da nak bangun..malu!malu!abaikan kemaluan anda acik..eh,silap2..abaikan aper orang pandang..jayakan aper niat yang sebenar..yeaaahhh!niat nak jumpe MATLUTFI & ANWAR HADI...

Semangat gila la mereka2 ni termsoklah acik skali..adoi,lamenye vip2 ni berucap..mane MATLUTFI & ANWAR HADI ni xsmpai2 lagi ni...

*****************************************************************

Tik..tik..tik..

Kedengaran suare pengacare majlis...”ok..tibalah mase yang di tunggu2 oleh semua student yg hadir,dijemput ANWAR HADI untuk berucap di hadapan..”see!mase tu semua leher panjang gila la,mane yang ngantok tu bangun membulatkan mata masing2...hahahaha!blablabla...

“ok..seterusnya dijemput MATLUTFI untuk berucap”..kepap!kepap!kepap!perrgghh!mmg ramai la peminat MATLUTFI ni,yela..dia paling awal menceburi bidang ni before ANWAR HADI..tapi ANWAR HADI tetap ramai peminat jugak!ok..blablabla...selesai sumenye...

Alahai,sesi nak snap2 picture lambat lagi,coz mase tu mereka iaitu MATLUTFI & ANWAR HADI nak mkan dulu...hmmm,xper2 acik rela tggu...

***************************************************************

SNAP PICTURE TIME!!
tuuuu...dia!smpai mntak signature!

alalalal...sweet kan?hahaha

mase ni MATLUTFI & ANWAR HADI da nak balik,tapi yang tak boleh blanye..MATLUTFI membebel "tadi hampa dah lambai kat aq,skang nak tangkap gambaq lagi"..haish..dier ni bior jla org nak tgkap gambar pon,kat atas tadi ramai sangat orang..ssah nak tangkap bertiga jer..tu yang amek kesempatan jap..kihkihkih...

haaaa!okeyh..akhirnya acik sangat senang hati dpat berjumpe dengan mereka ini...Assalamualaikum dan salam sejahtera..bye!

Friday, 7 December 2012

::Istanbul Aq Datang!::

Assalmualaikum bg yang muslim dan Salam sejahtera bagi yang bukan muslim..

Auccakkk!..haa,dah terlalu lame acik xupdate blog ni..sebelum tuh mesti sume orang da taw dan dah tengok kan cerita ISTANBUL AKU DATANG...Mak ai!urmm..so sweet u!..ptame kali acik tengok cerite ni memang tersangat2 excited lah!yelah..nak tggu citer ni kuar kat tenet punye lah amek mase..orang lain sume dah update status masing2 yang menceritakan cerite tu syok...acik nak pergi cinema xsempat la,lagipon duet poket pon dah kering..So..kenalah sedar diri jap..setia menanti kedatanganMu wahai ISTANBUL AKU DATANG..in cinema!ehh..silap2..in internet,boley lah acik download..kan da jimat duet kat situ,kan kawan2?Aper??korang xtengok lagi citer tu?haaa!xtau jgak nak download kat mane??Alalala...ksiannye..

Rugi Peah lau u all xtengok cerita ni..pelakon utama LISA SURIHANI..ada BETO QUSYAIRI lagi taw..mak ai!comeynye..kalau la acik dpat..perh!..ishh,merepek da ni..

tengok tu kakak lisa acik..sweet kan...?

Okeyh!sbr eyh..kat entry ni..acik nak ajar korang cara2 nak download cerita ni..

untuk download cerita ni u all juz klik ISTANBUL AKU DATANG..pastu untuk download korang juz copy dan pastekan link dier kat YOUTUBE DOWNLOADER..if korang tak der bende alah tuh..korang klik sini..

okeyh!acik nak tambah sikit lagi ilmu..if,nak cari aper2 cerita..xkire la yang lame or latest..juz check jer senarai cerita kat situ..korang juz klik AMALINA COMEL!jangan marah..saje jer buat link macam tu..

okeyh sume..sampai berjumpe lagi yeah!selamat menonton!..

~Ingatkan aQ Andai aQ Lupa~

Teman,Saya sangat sedih..Sudah lama saya di uji..Entah bila ujian ini akan berakhir...

Sahabatku...Ujian itu tanda Allah ingat kita..Tak seronoklah kalau hidup asyik nak senang jer..Kata kuncinya..SABAR!ia..semuanya akan selesai...

Berat sekali ujian ni teman..Lemahnya diri ini,Kadang-kadang saya rasa sudah xmampu untuk selesaikan seorang diri...Sepertinya mustahil untuk semua ini berakhir dengan baik...:(

Sahabatku...Bagi kita ya...mustahil..tapi,apalah sangat bagi DIA..sebab itu kita kene banyak berdoa mohon pada DIA..Moga kamu lebih tenang..

p/s : Teman yang baik itu akan sentiasa mengingatkan bila kita lupa..beruntunglah kiranya kamu memperolehinya..Terima kaseh teman...!

Thursday, 6 December 2012

Aku Ingin Di Bimbing

YA ALLAH..
SYUKUR DI ATAS NIKMAT PANCAINDERA-MU..
DENGAN PENGLIHATAN…
AKU DAPAT MELIHAT SEGALA KEKUASAAN-MU…
MENGAGUMI SEGALA KEBESARAN-MU…

NAMUN..
DENGANNYA JUALAH…
AKU MELAKUKAN KEMUNGKARAN PADA-MU..
MENJERUMUSKAN DIRIKU KE LEMBAH DOSA..
MELIHAT PADA YANG TAK SEPATUTNYA...
MEMBUATKAN DIRI INI ALPA SAAT HIDAYAH-MU TIBA..

SEKETIKA KU TERSEDAR…
MUNGKIN BELUM TERLAMBAT…
UNTUKKU PAHATKAN DALAM DIRI…
BAHAWA… AKU MAHU BERUBAH…!!!

YA ALLAH…
JIKA DULU AKU ANGKUH DI BUMI-MU…
ALHAMDULILLAH…
HIDAYAH-MU MEMATAHKAN KEANGKUHANKU..
MEMBANGUNKAN SIFAT MALU…
YANG SELAMA INI TERSOROK DALAM DIRI..

KU TUNDUKKAN PANDANGANKU…
YANG SELAMA INI MELIAR...
KU TIMBULKAN KEKELIRUAN..
PADA TEMAN-TEMAN..
KU TEMPIS SEGALA TEGURAN SINIS..
KU TEKADKAN DALAM KALBUKU...
BAHAWA… AKU MAHU BERUBAH…!!!

YA ALLAH…
JIKA DULU AKU LALAI DALAM
MENUNAIKAN HAK-MU...
TERLEKA DENGAN DUNIAWI…
TERKADANG KU ABAIKAN UKHRAWI…

SUBHANALLAH…
SESUNGGUHNYA KEKUASAAN-MU YANG PALING AGUNG...
KAU SEDARKANKU DI SAAT AKU HANYUT… MASIH TAK TERLAMBAT…
UNTUK SUATU PERUBAHAN…

KU AKUR PADA KEKUASAAN-MU…
LANTAS…
KU LAUNGKAN DALAM HATIKU…
AKU MAHU BERUBAH…!!!

YA ALLAH…
KU POHON HIDAYAH-MU…
DUHAI AYAHANDA & BONDA, SAHABAT-SAHABAT SERTA TEMAN-TEMAN…
BANTULAH DAKU… BIMBINGLAH DAKU…
DALAM MENCARI… CINTA YANG PALING AGUNG..
CINTA YANG ESA…

Saturday, 20 October 2012

~Nilai Sebuah Kemaafan..

Pada satu saat yang lain, pernah kah kita tertanya sendiri, kenapa hati tidak tenang? Kenapa hati terasa masih lagi gelisah? Kenapa fikiran selalu saja melayang mengenang perkara-perkara pahit? Kenapa selalu saja rasa sendu dan duka, kadang melarat dari pagi membawa ke petang.

Sedangkan tangan masih ditadah, masih lagi berbicara doa pada Allah. Meminta itu ini, mengadu begitu begini. Memohon agar diampunkan semua dosa dan kesalahan diri. Namun hati, masih juga buntu dalam menemui erti ketenangan yang sebenar.

Kita muhasabah....

Mungkin kita tidak tersedar, rupanya ketika bibir laju memohon ampun, kita sendiri belum lagi menghulur maaf. Bagaimana harus ditemui ketenangan, andai masih lagi berbekas rasa. Bagaimana mesti kita diampuni, andai masih lagi belum rela melepaskan rasa dalam hati. Kita ingin Allah mengampunkan dosa kita, tetapi kita lupa memberi maaf pada mereka yang bersalah. Kita membuat mereka terluka. Terluka dengan sikap kita.

Memaafkan bukanlah mudah. Kita manusia fitrahnya sentiasa berteman khilaf. Yang selalu kalah dengan ujian yang Allah beri. Yang selalu dan tak malu mengaku lemah. Sedangkan Allah terang-terangan lebih menyukai mukmin yang kuat berbanding mukmin yang lemah.

Kita ini manusia, yang selalu bersembunyi di balik dinding bernama mangsa. Kita ini manusia, yang tidak mahu memaafkan hanya beralasan 'kita bukan nabi, kita manusia biasa'...

Kadangkalanya kita mangsa dan mengenang betapa diperlakukan dengan tidak adil, betapa diri dizalimi, betapa diri tidak sepatutnya diperlakukan sebegitu, diperlakukan sebegini... lantas sukar sekali rasa hati untuk memberi sebuah kemaafan.

Mengapa boleh berlaku sedemikian?

Ya, kerana kita sebenarnya lupa. Yang menggerakkan sesuatu itu adalah Allah. Hati manusia, seperti saya, seperti dia, seperti semua, dipegang oleh Allah. Tiada satu pun yang akan terjadi tanpa izin dariNya. Setiap sesuatu, telah dirancang Allah sebaiknya. Baik atau buruk hanyalah di mata kita, manusia yang terhijab dari segala kebaikan yang Allah telah aturkan.

Tersiratnya, andai kita fikir kita dizalimi oleh manusia, lalu enggan pula memaafkannya, maka kitalah sebenarnya yang zalim kerana sedikit sebanyak, kita ini menuduh perancangan dan gerakan Allah itu zalim. Nauzubillahiminzalik. Astagfirullah.

Sedangkan Allah, pemilik segala sesuatu di langit dan bumi, sedia mengampunkan dosa hatta setinggi gunung. Sedangkan Allah, di dalam al-Quran berkali kali menegaskan yang dia Maha Pengampun, lagi Maha Penyayang. Sedangkan Dia, yang mahu hambaNya memohon ampun walau berkali-kali melakukan dosa.... Tapi kita, hanya hamba yang kerdil, satu antara jutaan butiran pasir manusia, seakan-akan mahu menumpang hakNya, dengan tidak bersedia memaafkan manusia kerdil lain. Siapa kita? Siapa?

Benar, memaafkan memang tidak mudah. Memaafkan sedang hati masih berdarah kerana disakiti, memang sukar sekali. Apalagi jika yang mengkhianati tidak pernah peduli. Tidak pernah menghulur maaf. Tidak pernah menunjuk kesal. Malah seakan bergembira, seolah olah tidak pernah berlaku satu apa pun kesalahan atas bahunya.

Ingatlah, jalan ke syurga itu tidak mudah. Mahu ke syurga itu perlu diselangi dengan jerih payah. Maka, perlu apa kita mengeluh kesah?

Percayalah, bila mana memaafkan maka perlahan-lahan rasa itu pasti datang. Rasa tenang. Rasa damai. Rasa lapang. Bila mana tangan ditadah, lalu memaafkan setulus hati, dapat dirasa hati bersorak girang. Hati terasa bebas dari dendam dan amarah kerana kita tidak lagi menanigisi sesuatu yang telah terjadi.

Didiklah hati itu agar sentiasa mendoakan mereka yang telah mengkhianati kita. Walau sakitnya bagai tusukan sembilu, doakanlah kerana tidak merugi orang yang membalas kejahatan dengan kebaikan.

Sukar. Sudahlah memaafkan itu payah, lagikan pula mendoakan untuk mereka? Tapi percayalah, memberi kemaafaan itu memberi jalan tenang, memaafkan itu membuka hati semakin lapang. Mendoakan buat mereka yang menganiaya adalah kemuncaknya. Hakikatnya merekalah sebenarnya yang patut dikasihani, kerana bukan saja mereka menzalimi kita, tapi juga menzalimi diri mereka sendiri... Bukankah orang seperti itu patut didoakan?

Walaupun pada saat ini mereka menyakiti dan menzalimi diri kita, mereka dikatakan seorang yang zalim bukan sahaja ke atas diri sendiri malah ke atas diri orang lain juga. Namun, kita tidak tahu bagaimana pengakhiran sebuah kehidupan di masa akan datang antara kita dengan orang yang menzalimi kita itu. Boleh saja orang tersebut menjadi lebih mulia di sisi Allah SWT berbanding diri kita sendiri.

Andai belum pernah mendoakan yang baik-baik untuk mereka, maka pintalah. Setiap kali berdoa, pintalah kebaikan untuk mereka. Janganlah sesekali kita mendoakan keburukan buat mereka. Sebaik-baik mukmin dan 'sekuat-kuat' mukmin itu ialah dia tidak membalas kejahatan, kemarahan, kesakitan yang diberikan oleh mukmin yang lain sekalipun dia berkuasa dan berupaya untuk membalasnya.

Maka doakanlah dirinya dan jangan lupa agar istiqamah untuk mendoakan kebaikan juga buat diri kita sendiri.

Ya Allah,

Ampunilah dosa dan ketelanjuran kami,

Jauhkan kami dari cuba menumpang hakMu,

Jauhkan kami dari rasa dendam dan sakit,

Kami manusia, yang tidak malu berbuat dosa,

Yang tidak segan mengumpul noda,

Ampunilah kami, hambaMu yang hina,

Berikanlah kami hati yang tabah, hati yang kuat,

Untuk memberi maaf, demi mencari ampunanMu...

Amin ya Rabb.

Saturday, 8 September 2012

~Hari Lahirku!~

Kalau dah hari nie besday acik..sudah semestinya entry nie akan bercerita tentang hari lahirku..Sebelum tuh acik nak memanjatkan kesyukuran kehadrat Illahi kerana masih memanjangkan usiaku tepat pada 8 September untuk sesi 2012..alhamdulillah..semakin hari semakin tua..dan semakin banyak peristiwa pahit dan manis berlaku dalam kehidupan ini untuk mematangkan lagi pemikiraan kita yang semakin dewasa…Ececeh! selangkah umur kita meningkat, semakin pendek umur yang kita ada kerana kita semakin dekat dgn kematian..
Rasulullah bersabda: “Bekerjalah kamu di dunia seolah-olah kamu akan hidup seribu tahun, dan beramallah kamu untuk akhirat seolah-olah kamu akan mati esok hari.” (riwayat Bukhari dan Muslim)
Ucapan terima kasih kepada rakan2 yang sudi wish menggunakan hanset serta facebook yang amat menjimatkan lagi perbelanjaan..bermacam2 ucapan yang acik terima,ada yang pendek,ada jugak yang panjang..ucapan yang paling ringkas orang tulis HB..owh..amatlah ringkas,tapi sokey jer..acik terima,selagi ucapan tersebut ikhlas..itu tandanya mereka masih mengingati kita…alhamdulillah!

Korang nak tau tak..last acik celebrate besday bersama family masa umur 7 tahun kot..masa tu kan masih hidup susah..mak acik juz belikan kek yang kat kedai tuh..pas2 tambah coklat kat atas dia,seronok sangat2..tapi bila dah semakin dewasa,sambut besday sendiri jer..T_T..besday acik pulak biasanya mesti jatoh pada hari exam..xkiralah UPSR,PMR,SMA dan SPM..keempat2 exam tuh jatuh pada tarikh besday acik..aperkan daya,acik terpaksa kuatkan diri study rajin2..keputusan exam di jadikan sebagai hadiah harijadiku…tapi xlah cemerlang sangat,biasa2 jer..tapi alhamdulillah berjaya jugak acik menjejakkan kaki di MENARA GADING..

Lastly!doa yang diberikan acik mampu aminkan dan mengucapkan terima kaceh!-,-‘..assalamualaikum semua!

Tuesday, 28 August 2012

Kehidupan dahulu dan sekarang..

Assalamualaikum dan salam sejahtera buat sahabat yang disayangi..untuk entry kali nie acik nak cerita tentang kehidupan acik dahulu..kehidupan yang penuh dengan liku2 dan kesusahan..tapi sangat menyeronokkan…tapi sekarang alhamdulillah,bersyukur dengan apa yang ALLAH berikan…

Soalan yang biasa ditanya bila kita pergi mana2 dan nak mulakan perkenalan..

*******************************

SAHABAT : awak duduk kat mane?

ACIK : saya duduk kat Felda Lepar Hilir 2..

SAHABAT : owh..anak peneroka,sekarang peneroka dah senang..

ACIK : Alhamdulillah lebih baik dari dahulu…

SAHABAT : :D……

ACIK : sekarang memang lah,dulu sapa yang tahu susah kami..(bisik hati acik)

*******************************

Mase kecik dulu acik sempat lah hidup susah..tapi bagi acik ni semua sangat xmembebankan..nak tau sebab aper..sebab mase dulu walaupon family acik agak susah..tapi kehidupan kami amat gembira..time nak pergi sekolah jer abah antar naik motor yang sangat antik lah..mane taknya motor abah pergi menoreh getah..sebab mase tu,motor tu jer yang mampu digunakan untuk kemana2..

Lebih kurang cenggini,tapi buruk lagi..

Dari segi duit belanja sekolah..abah Cuma bagi 50 sen setiap orang..tu untuk anak abah yang sekolah rendah..tapi untuk anak abah yang sekolah menengah..up sikit la,seringgit yotttt…mase zaman tuh,perh!dah kira banyak sangat..memang mewah la..tapi sekarang,duit sen-sen pon budak2 dah xnak..

Rumah felda dulu semuanya sama pattern,rumah kayu..tapi sekarang dah macam2 design,ada yang bumbung tinggi,kaler2 dan macam2 lagi lah..

dulu nak main congkak guna papan congkak,memang xdapatlah..so,disebabkan kepingin nak main congkak..acik dan kawan2 korek la tanah kat bawah rumah tu untuk di jadikan tempat bermain..guna guli ker??banyak duet..eyh!mana adalah,xmampu nak beli guli mahal sangat..tanah dah korek,lubang pon dah siap..pada keesokannya,acik bangun awal sebab nak ikot abah pergi menoreh getah..masa tu kecik lagi manalah pandai nak menorah getah..acik ikot tu semata2 nak kutip biji getah sebagai ganti..xtau biji getah tu macam mane??ish3…

ni congkak kami..

Mase dulu nak makan ayam goreng susah lah sikit..tapi makanan kegemaran masa kecik2 nasi putih,letak kicap pastu dengan bawang goreng..sedap wooo..yang paling sedap betik muda masak tumis,betik kan xyah nak beli kat kedai..kat tepi rumah pon dah ada…

huh!kalau nak ceriter sume sekali memang panjang lagi nie..so,sampai sini jer la yer..Salam CINTA!

Azam Baru, Semester Baru di Kolej Baru!

Assalamualaikum dan Salam Sejahtera

Pejam celik,pejam celik..dah hampir 2 bulan lebih acik bercuti di rumah..sebenarnya hati masih xpuas bercuti,memikirkan perjalanan sebagai seorang insan yang bergelar “Student” dan “Anak” masih belum tercapai..terpaksa akur dengan harapan yang diharapkan oleh kedua Ibu Bapa tersayang..

So,macam biasalah bila dah nak habis waktu bercuti sibuk sangat2 nak mengemas barang,nak buat list barang risau ada yang tertinggal *acik ni pelupa..rumah tuh bukannya dekat nak ulang alik..kan3,if..dah ada list,juz packing jer..kan tak susah… Eyh!Azam Baru,Semester Baru di Kolej Baru..tajuk entry ni semuanya baru..hihihi..untuk semester 3 yang bakal menjelma xlama lagi..mesti semua sibuk tengah list azam baru masing2..Almaklumlah..omputeh cakap new sem,new spirit,new life and last new boyfrenz..hahaha..eh,silap2 boyfrenz mane boley new..still yang dulu…Alamak!kekasih hati dah merah muka dah..Cabot!!!..acik ni kuat lah merapu..

Untuk semester 3 semoga dapat lalui dengan baik..insyaALLAH!dah jadi lumrah seorang student..bila nak naik jer semester baru..mesti masing2 set-up azam baru..dari yang teruk menjadi yang lebih baik..even,sikit anjakan tuh..tapi boley la..okeyh..macam acik pulak untuk azam semester 3 acik dah senaraikan…^^!

✿✿Antaranya ✿✿

Ơ̴̴̴̴̴̴͡.̮Ơ̴͡ Tak nak main2 lagi..

Ơ̴̴̴̴̴̴͡.̮Ơ̴͡ Tak mboh menanggoh-nanggohkan kerja dan assignment..kihkih

Ơ̴̴̴̴̴̴͡.̮Ơ̴͡ Tak nak online Fb lame2..time perlu jer..

Ơ̴̴̴̴̴̴͡.̮Ơ̴͡ Nak save duet..tak moh boros2 macam dulu..

Ơ̴̴̴̴̴̴͡.̮Ơ̴͡ Nak scorr Carrymark manyak2..

Ơ̴̴̴̴̴̴͡.̮Ơ̴͡ Nak kurangkan tidur selepas asar..

Ơ̴̴̴̴̴̴͡.̮Ơ̴͡ Datang kuliah 10 minit awal..yedok?

Ơ̴̴̴̴̴̴͡.̮Ơ̴͡ yang penting sekali,nak tinggikan pointer..

Ơ̴̴̴̴̴̴͡.̮Ơ̴͡ Hormat lecturer..

✿✿dan banyak lagikkk…✿✿

Wahh!menyenaraikan tuh bukan main banyak lagi kan..ntah buat ker tak,tu xpenting..yang penting kita sentiasa usaha dan berdoa agar apa yang kita nak menjadi..^^!bila dah study banyak2 tak boleh lah series sangat..mestilah kene enjoy sikit2..kang tension..haaa!aper pon xboley..kan dah jadi susah..

Yang kat atas tuh baru citer tentang azam acik..aper pulak pasal kolej baru,untuk pengetahuan semua..semester depan acik dah kene pindah kat kolej baru berhampiran dengan Kampus Baru kat Proton City..huh!tarik nafas jap..even,kolej tuh baru..but nama kolej still same jeh..KOLEJ UNGKU OMAR dihatiku..macam tv9..kihkihkih...excited pon ada nak naik sem 3..sabar2..!

Niat di hati semester depan nak bawak payung sendiri..kesian kat kawan,selalu pinjam payung dier..bulan 11 kan dah mula musin tengkujuh,kene hujan demam pulak..

Nak bawak payung cenggini lah..senang sikit nak bawak buku..

Tak dek lah..acik gurau jela..xkan lah nak bawak payung yang sekecil ini..malulah nanti semua orang tengok,kate acik ni kurang waras pulak..haish!..sebelum masuk sem nanti,marilah kita berdoa ramai2..agar untuk kehidupan di semester depan,di harap kita sentiasa mendapat keberkatan dari-Nya untuk ilmu baru yang bakal kita terima..^ ^

“Ya Allah,Ya Tuhan kami,kurniakan kami rahmat dari sisiMu,Berilah petunjuk kepada kami dalam urusan kami dengan segala petunjuk,Mudahkanlah urusan kami YA ALLAH,permudahkanlah jangan disulitkan kerana Engkaulah yang Maha Memudahkan segala yang susah adalah mudah bagi-Mu..”

“Ya Allah,sempurnakanlah dengan sgala kebaikan,dengan rahmat-Mu,Ya Allah wahai tuhan yang paling mengasihani dari segala yang mengasihani..”AMINN…ya robbal’alamin..

Sunday, 26 August 2012

~Raya 2012~

Assalammualaikum..insyaALLAH masih tidak terlewat lagi untuk mengucapkan selamat hari raya maaf zahir dan batin..aik!lame dah xberhapdate blog nie,bukan sebab ketiadaan mase,tapi disebabkan kemalasan melanda..cewah!ayat bukan main lagi...-,-'..untuk raya tahun 2012 nie,alhmdulillah semuanya berjalan dengan lancar..rumah dipenuhi oleh adik beradik yang mencukupi…raye tahun ni asyik berjalan jer..engatkan kene duduk rumah jer..baru nak tarik muncung 2 meter..kehkehkeh..

Raye tahun nie sepatotnya tema warna purple..tapi xsemua pon,sebab xinform awal2..tu yang jadi warne pelangi..okey la tuh..but yang sedeynya pagi raya jer acik dah tak der mood sebab tudung wat hal…herot sane..herot sini..last2 acik tukar pakai baju lain..ceh!dah mcm ultraman bley bertukar!

orite!strait to my topic in this entry..untuk raya tahun nie acik juz beraya kat kampung halaman,tak raya kat kampung mak dan abah sebab mak acik dah xlarat..btw,still happy bcoz kawan2 pon ramai yang datang beraya..terima kaceh saya ucapkan!memang layanan SPECIAL lah acik berikan kat korang!..pasti xmenyesal datang jauh2..hihihi..awal2 pagi biasalah,balik jer dari semayang raya,semua berkumpul..untuk aper??mestilah bermaaf-maafan..

Bonda dan ayahanda tersayang!
haa!ni pulak family acik..

tapi kat dalam gambar ni xsemua lah,sebab abang ipar tolong snap..then,abang acik yang sulung mase tu dah pergi beraye sakan..bukan sakai..hukhukhuk..

yang kecik2 tu plak cucu atok..sweet ckit la..3 orang lagi tu anak2 abah & mak..mase ni muke nmpk bulat,geram ngan tudung tuh..meragam plak pagi2 raya..aish..sabar jela...last2 acik tukar la baju n tudung,supaya selesa ckit nak beraya..

Tara!dah bertukar pon..
waktu ni acik sendiri yang snap picture..sebab tu tiada di situ!

Rupa2nya,aper yang di pikirkan sebelom raya xlah seperti itu..coz acik engatkan acik juz beraya di rumah..rupa2nya ada jugak sahabat tersayang yang sudi beraya bersama..suka bukan kepalang lagi!

KAMI SAHABAT 4EVER!
Posing jer lebey!

✿SELAMAT HARI RAYA MAAF ZAHIR DAN BATIN..✿

Friday, 10 August 2012

::eee..Kencing Malam::

Awok orang pernah kencing malam tak??*geleng2*..haper geleng2 kepala..nampk sangat menipu kalau cakap tak pernah..ish3..means mase kecik la,bukan mase besar..tp xmustahil kan even dah besar,kan3?macam citer aper tu aek??emmm..-,-‘..haaa!dah ingat pon..citer NGOMPOL..ala..yang Zed Zaidi berlaakon tuh..engat tak?*angguk2*..gud !engat pon.. ..Ngompol tu dalam istilah jawa,melayu dier kencing malam lah..orite!abaikan citer tadi..skang acik nak citer aper yang korag rase sebelum tilam korang basah!huhuhu..soalan giler punyer..

Dulu kalau kencing malam jer,mesti bangun awal kan..nak tau sebab aper?sebab takot kene marah lah dengan mak..dah la kene marah,belebe pulak..tapi nak wat camne dah takdir kan terkencing kat atas tilam…”ada2 jer acik ni..”bangun2 jer terus cepat2 mandi pastu keringkan tilam yang basah tuh!padahal bau jugak kan…eeerrrkkk…busyuk!masyam!hanshing!kuang3..

Bila mak Tanya jer..”kenapa kencing??”

Acik : ala..orang takot nak bangun lah..ada hantu kat bilek air tuh!kang kene cekik macam mane??xkecian ker ngan anak mak nie??

Mak : haaa!banyak la alasan ko?pergi jemur tilam kat luar..dah berbau tuh!

Acik : okeyh!sayang…(tipu jer,xder lah acik jawab macam tuh..kang xpasai kene lepuk!sakit ooo..tangan mak berbisa)

Alasan tuh helah acik jer sebenarnya..sebenarnya tiap kali acik ngompol..mesti acik ada mimpi..haa!jangan piker bukan2 taw..xbaik tau,mase ni kan kecik lagi..acik..acik…acik mimpi acik dah pergi bilek air,acik mane lah tau mase tu masih dalam mimpi..syok sangat kan tido,orang cakap kan mimpi tu mainan tido..tapi acik pulak kater,mimpi tu nikmat tido..means!nikmat ngompol atas tilam lah…hukhukhuk…

Tabiat kencing malam ni pulak ada punca dier..antaranya acik ni jenis suka sangat tidur depan kipas,sebenarnya xboleh tau..sebab sejuk,biler sejuk..haa..hamek la kau!mmg terkencing2 lah kau kat situ..mak acik banyak kali dah tegur jauhkan la kipas tu..telinga pulak jenis kalis suara..macam daun keladi,mmg tak la..degil acik nie!ish3…

Start jer acik masok tingkatan 1,dah ilang terus tabiat ngompol..omputeh cakap dah “matured” lah katekan,tu yang stop..alhamdulillah…if adek2 korang ada masalah mcm acik nie..haa!elakkan la dorang dari tidur betul2 kat depan kipas..opss!lagi 1 jangan kuat sangat melompat waktu main2 petang tuh..nanti ngompol..hahaha..

Thursday, 9 August 2012

::Tazkirah Untuk Kita Semua::

SALAM JUMAAT SEMUA!

Kerana sayangkan Sahabat,Lalu Aku Ingatkan Dia PadaNYA!hasil perkongsian bersama teman... together we gain the ibrah.. insyaallah..

Cerita bermula..Antara seorang pekerja dan ketua

TINGG!

Wang syiling itu jatuh di hadapan seorang lelaki yg sedang asyik membancuh simen. Melihat logam kecil itu,tangan lelaki itu terhenti melakukan kerja. Tidak menunggu lama,tangannya segera mengutip syiling itu dan dimasukkan ke dalam poketnya. Dia menyambung semula kerjanya.

TINGG!

Sekali lagi lelaki itu terpandang duit syiling tidak jauh dari sisinya.Lelaki itu menoleh ke kiri,kanan dan disekelilingnya.Tiada siapa yg berdekatan dengannya.Sekali lagi dia terus mengambil syiling itu dan menyimpan dalam koceknya. Tidak lama kemudian,lelaki itu ternampak lagi duit syiling berdekatan dengannya.Pun sama,dia mengambil dan menyimpannya. "Rezeki aku!" kata lelaki itu dalam hati.

Lelaki itu tidak sedar,logam syiling itu sebenarnya dicampakkan oleh ketuanya daripada aras lapan bangunan separuh siap yg mereka bina itu. Sebenarnya ,ketuanya mahu memanggilnya.Ada pesanan yg mahu disampaikan ketuanya itu.Puas ketuanya menjerit daripada aras lapan,cuba memanggil lelaki itu yg berada pada aras paling bawah.

Namun,jeritan itu tidak mampu mengalahkan pelbagai bunyian mesin pembinaan di kawasan tersebut.Dek kerana itulah,ketuanya itu mencampakkan syilingnya dengan harapan lelaki itu akan mendongak melihatnya di atas.Mudah-mudahan,dapatlah dia menyampaikan pesananya kepada pekerjanya itu.

Sayangnya,sehingga habis wang syilingnya dibaling ke bawah,lelaki itu masih belum juga mendongak ke atas.

Lantas,ketuanya itu mengumpulkan serpihan batu kecil yg terdapat di lantai.Satu persatu batu kecil itu dibaling ke bawah.

Beberapa kali batu itu mengenai badan lelaki itu.Setelah merasa sakit dan terganggu,lelaki itu mendongak ke atas,melihat dari mana datangnya batu-batu kecil yg menyerangnya tadi.

Barulah dia ternampak kelibat ketuanya yg sejak tadi cuba mencuri perhatiannya bagi menyampaikan pesanan.

**********************************************

Sahabat sekalian,kisah ini sekadar tamsilan antara kita dengan Yang Maha Pencipta.Tanpa sedar,Allah sering menjatuhkan 'syiling' lambang rezeki,rahmat atau kesenangan yg tidak terkira banyak kepada kita.

Tuhan menjatuhkan 'syiling' itu sebagai satu panggilan agar kita sentiasa mendongak ke atas untuk mengingati dan bersyukur dengan kurniaan-Nya.Tetapi,kita acap kali lalai untuk 'mendongak' ke atas sebaliknya terus menikmati pemberian-Nya tanpa mengucapkan terima kasih.

Seperti kisah ketua dan pekerja tadi,apabila jatuhan syiling tidak berjaya menarik perhatian,lalu Dia jatuhkan pula 'batu' yg berupa musibah,kegagalan,keperitan dan pengalaman yg menyakitkan. Dan hanya setelah kita merasa kesakitan itu,barulah kita teringat untuk mendongak,menadah tangan bersyukur mengingati Yang Maha Pencipta kita.

muhasabah diri..^^

Cara mengatasi pasangan yang sedang Marah!

❀◕ ‿ ◕❀Dalam membina perhubungan yang sempurna bukanlah mudah.Ada naik turunnya.Bergaduh dan bermasam muka sudah jadi perkara normal bagi pasangan bercinta.Tetapi, apa perkara yang sepatutnya dilakukan jika pasanganmu sedang marah? Hanya berdiam diri tanpa melakukan apa-apa? Ambillah langkah-langkah sewajarnya bagi menjaga hubungan baik...
❀ Beri ruang

Pabila pasanganmu sedang marah atau berdiam diri tanpa memberi sebab , perkara yang terbaik adalah dengan memberi ruang kepadanya untuk menenangkan diri . Jangan bertanyakan soalan bertubi-tubi ! Kerana ia akan menimbulkan lagi kemarahannya. Faham tu ??

❀ Bertanyakan apa yang menganggu fikiran

Setelah segalanya reda , ambillah masa untuk bertanya kepada pasanganmu mengenai punca kemarahan . Komunikasi adalah penting ! Dengarlah segala luahannya tanpa membantah. Mendengar adalah kunci utama dalam berkomunikasi . Jadilah pendengar yang baik. Pasti si dia akan berasa lega setelah meluahkan segala perasaan yang terbuku di hati..

❀ Api amarah jangan dibalas dengan api

Api dibalas dengan api sudah pasti membara jadinya ! Walau bagaimana marah sekali pun si dia , janganlah dibalas dengan perasaan marah . Perkara terbaik yang patut dilakukan adalah sabar, sabar dan sabar !! Itulah perkara penting dalam membina perhubungan yang abadi. Percayalah, jika si dia melihat kamu bersabar dengan kerenahnya , pasti hatinya akan jadi lembut walaupun sedikit..

❀ Layan dengan baik

Perasaan sejuk akan timbul sekiranya melayan pasanganmu dengan baik. Tunjukkan rasa prihatin dan kasih sayang terhadapnya. Pelbagai perkara 'non-verbal' boleh dilakukan untuk memujuk hati si dia . Antaranya, hiburkan hatinya dengan lawak jenaka atau sesuatu perkara romantis yang boleh mengembalikan senyumannya..

❀ Mengaku kesalahan anda jika berbuat salah

Jika anda melakukan kesalahan , cepat-cepat mengaku kesalahan anda dan memint maaf sebelum pasangan anda naik angin gila . Mengaku kesalahan adalah benda paling mulia dilakukan , jika si dia nak marah lagi , sekurang-kurangnya anda berlaku jujur dengan perhubungan anda..

❀ Jangan Katakan “Aku benci Kamu” or "I hate You".

Apa pun yang Anda rasakan saat bertengkar, jangan pernah sekali pun mengeluarkan ungkapan benci. Apalagi jika sebenarnya Anda tidak bermaksud seperti yang Anda katakan. Ungkapan seperti, “Aku benci kalau kamu bersikap seperti itu”, akan lebih enak didengar dibandingkan “Aku benci padamu”.

❀ Jika keadaan semakin tegang, apa yg anda perlu buat adalah BERSERAH JE LA..

Mungkin memang hari tu adalah takdir anda untuk dimarahi seseorang. Bila anda berserah, jangan lupa baca ayat Al-Quran surah 4 kul, dan hembuskan ke muka pasangan anda. Nescaya dengan izin ALLAH, marahnya akan berkurangan sekejap sahaja. .

p/s:semoga anda berjaya!

Wanita Sukakan bunGa??

Bunga merupakan satu simbolik khas untuk wanita sejak zaman dahulu lagi.. Dan telah menjadi satu perbandingan antara bunga dan wanita..bunga juga melambangkan kelembutan seseorang wanita..sebab tu ada pepatah mengatakan..kumbang bukan seekor,bunga bukan sekuntum mesti ada jer perkataan bunga..mengikut adat orang2 dahulu,bila ingin masuk meminang jer mesti ada ayat ni..”tujuan datang ni ingin memetik bunga dihalaman”..okeyh!dah melayang ke lain nie..kembali kepada topic tadi..Persoalan yang ingin dijawab ialah, mengapa perempuan sukakan bunga?

Ramai lelaki selalu pertikaikan kenapa harus berikan bunga pada perempuan atau wanita ? “Bunga bukan tahan lame pon, 3,4 hari dah layu, membazir je”..!!grrr…

Perempuan akan jawab, “kalau belanja makan je, membazir jugak… last-last …..pergi ATM jugak..

cube tengok mak2 kiter,mereka pon sukakan bunga..bukan sahaja orang muda yang sukakan bunga..

Sebenarnya perempuan suka menerima bunga kerana..

❀Satu perilaku romantik (A Romantic Gesture)

❀Sebagai simbol anda sukakannya

❀Rasa disayangi dan dicintai

❀Rasa dihargai

Ramai yang sebenarnya setuju kerana ia sebagai perilaku romantik(A Romantic Gesture) bermaksud ia menunjukkan anda merupakan lelaki yang perihatin dan mempunyai ciri dan sifat yang romantik..Dan pada dasarnya itulah antara sebab mengapa wanita suka menerima bunga..!!pasni untuk perempuan yang sukakan bunga,untuk jalan yang paling singkat dan untuk bagi bunga tu tahan lame..tanam lah pokok bunga di rumah ANDA!yerrrr…

-,-Bila RayE HamPiR TibE-,-

Bila raye hampir tibe..macam2 yang difikirkan baju raya,kasut raya,tudung raya semuanya rayalah..sudah menjadi kebiasaan acik,mencari baju raye di waktu malam raye..nak tau tak sebab aper??sebab harge mase tu tengah jatuh meruntum,para penjual pon excited nak raye..sungguh malas untuk memikirkan karenah costumer..yang ada dalam pikiran mereka..”waduh2!rendang belum dimasak lagi nieh”..so,korang2 yang nak beli baju raye beli la pada malam raye…

❀◕ ‿ ◕❀mau xrambang mate cenggini!❀◕ ‿ ◕❀

Haa!mane ad kedai yang bagi harge murah..HOk alorh!yang pergi cari kat butik tu kenape?mmg la xder..acik ni biasanya pergi cari baju raye kat expo sempena hari raye..sbb tu lah dpat harge murah…expo tu terletak kat dpat terminal kuantan..jalan mase tu xyah cakap lah mmg sesak macam ikan sardin..masok jerk at expo tu,bermandi peluh la hampa sume..panas!panas!,,huh..sanggup redah demi mengejar baju raye yang di idamkan..kikikikiki

Berjam2 jugak la duduk kat dalam expo tu..memang rambang mte,sampai xtau nak pilih yang mane satu..kene la cari sampai puas hati,nanti kalau dah sampai rumah xmnyesal dengan pilihan yang telah di buat..hmmm..tema baju raye acik taun ni maybe purple color..then,chocolate color same with my tuttt…hehehe..xkan lah 2 pasang jer kot??raye setaon skali jer..next color,masih dlm perancangan…hihihihi! Untuk persiapan pulak,sumenye dah settle..rumah dah cantik,cume kawasan halaman jer belum siap di kemas..orite!set!untuk kengkawan jemput2 lah datang umah acik..pintu rumah ni sentiasa terbukak..^^!waktu malam xbukak la..kang bende lain pulak yang datang…seram2!!Grr….

Time raye jer,yea!yea!esok raye,nak kumpul duet raye..boley bli aiskrim!suare kanak2 kat luar..pikiran acik pulak mula jadi xmenentu..nak pergi beraya mane yer tahun ni..??xder kawan nak p beraye..mase kecik2 dulu yer la,rumah orang yang xkenal pon acik bedal..mkan n minum xbyk pon,jnji dpat duet raye..mase tu dah xkenal waktu tengahari..tetap bersemangat untuk memenuhkan poket..when I growing up..hmm,duduk rumah jer la..melayan tetamu yang hadir..tahun ni,adik beradik sume ader..suke3!termasuk dengan my love nephew!duduk rumah pon okeyyy lahh…

❀◕ ‿ ◕❀

Oppss!dah smpai pon p’hujung cerite untuk entry ni..before acik habiskan kate2,acik nak mengucapkan Selamat berpuase dan selamat menyambut hari raya yang bakal menjelma xlame lagi!acik nak g isi minyak pelita dulu..bye..

Wednesday, 8 August 2012

::DOWNLOAD HACKS::

HACK??gula2 hacks ker?bukan lah,hacks tu tajuk movie..but tu shortform jer..fullname dier HANYA AKU CINTA KAU SEORANG..Korang semua mesti dah pernah tgk kan cerita ni..mase mula2 cerita ni keluar,mmg excited gila la nak tngok..bcoz acik tgok dier punye “the making of movie”,perh!nmpk sweet jer..cerite ni kluar kat cinema mase tngah bulan 7,di sebabkan kempunan sangat nak tengok cerite ni..acik pergi la dgn adik,excited punye excited..pukol 11.30 da smpai kat dpan kaunter..

Tapi aper yang jadi??begitu sadis sekali..tiket pukol 12 dah habis..tngok kat screen time movie,citer tu ada,tp pukol 2..aper!!huh..dengan perasaan hampa + excited,beli lah jugak..punyelah puas menunggu,sebab xtau nak jalan2 mane,acik pon tengok lah orang main bowling,sebab sebelah cinema jer…boleyh kematu kaki dok berdiri macam patung kat situ…nak g mkan mcm terlalu awal..

Tik..tik..tngok jam,ehh..dah pukul 1.59 lah..cepat2..citer pon bermula..perh!patutlah tiket cepat jer abis..mmg syok pon ceriter dier..tapi,kat pertengahan ceriter…………..sob3,meleleh yot,mmg sedey,terusik jiwa kalbu acik nieh…tapi dalam citer nie,ada part yang acik xsuke..”tolak2 kepala orang” kan xbaik..orang tua cakap kepala tu kan zakat..ish3…okeyh stop smpai sini!

Okeyh!kepada korang yang xpernah tgk lagi ceiter HACKS ni..kalu nak download..silalah,acik sediakan,seronok tau..acik pon tgok ulang2 kali dah…

DOWNLOAD

 photo left.png  photo right.png  photo pink_heart.png