Wednesday, 17 July 2013

Guru Perlu Kreatif

Assalmualaikum..hye reader Acik yang Acik sanyangi..umwaah2!cettt!over sangat la pulak kan..untuk entry kali ni Acik nak cerite aper pengalaman yang Acik dapat after Acik mengajar kanak-kanak..

GAMBAR HIASAN

Orite!mase mule2 Acik masuk kelas tuh..ya ALLAH mase tuh memang mengutuk diri sendiri kat dalam hati..sampai xtau nak ngajar aper..mane taknya,depan mate tuh kan budak 3 dan 4 tahun..mak aihh!mau xpening kepala Acik..nak bercakap panjang2 pon bukan semua bahasa kite dorang paham kan..Ayat yang Acik ajukan mule2 kat budak2 kat dalam kelas tuh cenggini, after Acik bagi salam,kenalkan diri san baca doa cenggini "sape nak dengar cerita"Tapi..semua senyap macam xder orang langsung kat depan Acik tuh..**huh!takpe2 mungkin dorang belum serasi lagi dengan cikgu baru**..So,Acik cube selawat 100 kali jugak la kat depan tuh mencari idea macam mane nak bagi dorang tertarik ngan aper yang kite ajar kat depan..

Hari demi hari bertukar menjadi minggu..huh!memang banyak buku yang Acik baca untuk tarik minat dorang time Acik ngajar kat depan..Hasil bacaan dan pendapat dari kawan2 Acik cube aplikasikan kat dalam pengajaran Acik..seminggu lebih Acik kerje kat tadika tuh, dapat jugak Acik sesuaikan diri Acik..hoyeahhh...!bila di lihat respon yang kanak2 berikan..Alhamdulillah,Acik nampak yang mereka sendiri seronok dan faham dengan ape yang Acik cerita dan ajar..

Pointnye kat sini, kita kalau nak jadi GURU a.k.a CIKGU mestilah kreatif..haaa!xsemestinya nak ajar budak2 jer kite kene kreatif..dengan student sekolah rendah dan menengah pon kita kene kreatif..supaya mereka minat untuk belajar..tak boleh la kalau kat dalam kelas tuh series sepanjang mase macam orang sembelit..nanti cikgu ngajar kat depan murid tidur kat belakang..ofkos la u all tak nak kan macam tuh..

okey lah, kepada reader2 yang sudi baca Acik punye entry ni..jangan lupe doakan kejayaan Acik yang juga akan menjalani praktikal di sekolah menengah insyaALLAH kalau di panjangkan umur dan di murahkan rezeki terus dapat posting selepas grad..cehhh!krekkk...doakan tau..haaa!jangan nak mengutuk kat dalam hati tuh..tak baik tau...Cau!

1 comment:

syuk shusuke said...

haha, tapi seronok sebab budak2 kecik ni memang periang dan jujur :D

 photo left.png  photo right.png  photo pink_heart.png